Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Suvivirttä ja EU-vaaleja

26. toukokuuta 2009

Kolumni julkaistu Keskipohjanmaa -lehdessä 24.5.2009
****

Viikon päästä juhlii noin 60 000 nuorta, jotka valmistuvat ammattiin tai saavat valkolakin. Sitten on edessä askel uuteen arkeen. Yhä harvemmalla nuorella on kesäksi töitä, saati mahdollisuus löytää pysyvä työpaikka. Aiemmin nuoria on houkuteltu täysipäiväisesti töihin jo ennen valmistumista. Nyt yhä useampi joutuu työvoimatoimiston listoille, pitkäksikin aikaa.

Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymästä valmistuu vuosittain noin 600 nuorta ammattiin. Työpaikan saanti on nyt vaikeampaa kuin useaan vuoteen. Ammatillinen koulutus on vetänyt puoleensa nuoria viime vuosina. Tähän mennessä on voinut luottaa siihen, että työpaikka löytyy alkuun ainakin kesäksi.

Nuorisotyöttömyys on kasvanut Suomessa vuoden takaisesta yli puolella. Myös Pohjanmaan TE-keskuksen alueella se on lähes tuplaantunut. Erityisesti kasvussa on ollut nuorten 15?24-vuotiaiden miesten työttömyys. Se on kasvanut vuoden takaisesta yli 70 %:lla. Samalla työllisyyden hoitoon käytettävät rahat ovat monin paikoin jo loppu. Näyttääkin siltä, että porvarihallitus vähättelee työttömyyden ongelmaa ja erityisesti nuorten tilannetta.

Siksi oppositio SDP:n johdolla jätti välikysymyksen työttömyyden ja erityisesti nuorisotyöttömyyden hoidosta. Nyt tarvittaisiin välittömästi 200 miljoonan euron lisäbudjetti, jolla voitaisiin vahvistaa työllisyyttä. Lisäksi SDP esittää kansallisen työllisyysryhmän perustamista nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi. Sen tehtävänä olisi nopeasti esittää uusia keinoja nuorten auttamiseksi. Ryhmän johtajaksi voisi sopia esimerkiksi Lauri Ihalainen, joka on osoittanut kykynsä kokoavaksi arvojohtajaksi ja joka on toiminut aktiivisesti nuorten työllisyyden edistämisessä.

Meidän on otettava opiksi 1990-luvun lamasta. Silloin yhteiskunnan ulkopuolelle jäi liian monta nuorta pysyvästi. Nuorten työttömien lisäksi on huolestuttavan moni nuori aikuinen jo alle 35-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeellä. Pysyvästi työelämän ulkopuolelle syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa. Tähän meillä ei ole varaa taloudellisesti eikä inhimillisesti.

Vaaleissa ratkeaa EU:n suunta. Parlamentin vaalit ovat tärkeimmät koko Suomen EU-jäsenyyden aikana. On valittavana muutammeko Euroopan suuntaa ja asetamme ihmisen päätöksenteossa etusijalle vai jatkammeko tähänastista kehitystä, jota ovat markkinat ohjanneet. Valinta tapahtuu kahden ison poliittisen voiman eli konservatiivien ja sosialidemokraattien välillä. Vaihtoehdot ovat pelkistetysti markkinoiden tai ihmisten Eurooppa.

SDP haluaa ihmisten Euroopan. SDP haluaa lopettaa finanssikeinottelun, sulkea veroparatiisit, vahvistaa työntekijöiden oikeuksia, vähentää köyhyyttä ja luoda ihmisille hyvinvointia uuden vihreän talouskasvun avulla. Kaikki EU:n jäsenmaiden sosialidemokraattiset puolueet ovat sitoutuneet näihin yhteisiin tavoitteisiin. Se tekee sosialidemokraateista vahvan ja vaikutusvaltaisen ryhmän myös tekemään tavoitteista totta. Käytäthän äänioikeuttasi 7. kesäkuuta.


Uutiset