Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Tiedote: Urpilainen: Sovinto on mahdollinen

12. elokuuta 2018

Kansanedustaja Jutta Upilainen (sd) piti juhlapuheen sunnuntaina 12.8.2018 Kannuksessa järjestetyssä Viiden muisto- muistolaatan julkistamistilaisuudessa. Hän piti hyvänä, että sisällissotaa käsitteleviä tilaisuuksia järjestetään myös Keski-Pohjanmaalla.

Urpilainen käsitteli juhlapuheessaan vuoden 1918 sisällisodan taustoja ja seurauksia. Urpilainen pohti myös puheessaan, mikä olisi viiden surmansa saaneen kannuslaisen viesti nykysukupolvelle.

- He varmaan sanoisivat, ettei rauhaa ole ilman koettua oikeudenmukaisuutta. He varmaan toivoisivat, että maassamme olisi oikeudenmukaisuutta enemmän kuin armottomuutta, sovintoa enemmän kuin väkivaltaa ja toivoa enemmän kuin pelkoa, pohti Urpilainen.

Kansanedustaja Urpilainen suuntasi puheessaan myös tulevaisuuteen.

- Tältä muistomerkiltä näkyy paljon ja kauas. Tältä muistomerkiltä näkyy siihen satavuotiseen perintöön, jossa sisällissotaa on koettu ja muisteltu. Toivon, että tältä muistomerkiltä näemme myös siihen tulevaisuuteen, jolloin rakennamme rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Suomessa ja maailmassa, totesi Urpilainen.

Urpilaisen mukaan maailmanlaajuisesti elämme monien kansalaissotien aikaa.

- Tässä todellisuudessa eläville lähimmäisillemme meillä suomalaisilla on omakohtaista kerrottavaa: sovinto on mahdollinen. Meidän tarinamme köyhyydestä vaurauteen ja sisällissodasta kansakunnan eheyteen kiinnostaa. Myös meidän viestimme keinoista - kansanvallasta ja koulutuksesta - halutaan kuulla. Siksi Suomen on syytä välittää viestiä rauhanvälityksestä ja rauhanrakentamisesta, linjasi Urpilainen.

Urpilaisen mukaa rauhan ja oikeudenmukaisuuden sanomalla on myös kansallinen ulottuvuus.

- Kaikkien näkeminen omien silmien tasolta saa meidät kuuntelemaan, mitä toisella kansalaisella on sanottavaa - ja luottamaan omaan ajatukseemme ja sanomaan sen ääneen.

- Koululaitos on ollut yksi kansallisen eheytymisen väline - ja uskallan sanoa, että on myös tulevaisuudessa. Koulutuksellisen tasa-arvon eetos on kantanut rauhasta sovintoon ja epätasa-arvosta oikeudenmukaisuuteen.

- Koululaitoksella voi olla kansakuntaa eheyttävä rooli myös tämän päivän ilmiöiden keskellä. Yhteiseen ihmisyyteen pitää mahtua niin köyhät kuin rikkaat, niin naiset kuin miehet, niin heteroparit kuin sateenkaariperheet, niin maassasyntyneet kuin maahanmuuttaneet, niin kristityt kuin muiden uskontojen edustajat.

Lopuksi Urpilainen muistutti sovinnon edellyttävän jatkuvaa työtä.

- Väkivaltaa, sortoa tai vihapuhetta emme saa hyväksyä keneltäkään. Ei sata vuotta sitten eikä nyt. Sovinto saa olla vientituotteemme, kunhan se pysyy myös jatkuvana kotiläksynämme. Meidän on syytä muistaa Martin Luther Kingin toteamus: Rauha ei tarkoita vain ristiriitaisuuksien poissaoloa vaan oikeudenmukaisuuden läsnäoloa.

Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 511 3059

Uutiset