Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

TIEDOTE: Urpilainen Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtajaksi

30. joulukuuta 2014

Jutta Urpilainen aloittaa Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtajana:
Koulutus, viestintä ja maailmanperintö keskiössä

Valtioneuvosto on tänään päättänyt kutsua kansanedustaja Jutta Urpilaisen Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtajaksi vuosiksi 2015-2018. - Tehtävä ja ajanjakso ovat Suomen YK-politiikan kannalta hyvin kiinnostavat. Pohjoismainen yhteistyö korostuu niin viestinnässä kuin maailmanperintötyössä, puheenjohtajana aloittava Urpilainen toteaa.

- Ensi vuonna valmistuu YK:n uusi post-2015 kehitysagenda sekä kestävän kehityksen tavoitteet tuleville vuosille. Lukutaidon opetus kaikille maailmanlaajuisesti ja myös tyttöjen toisen asteen koulutuksen edistäminen tulee olla Suomen tavoitteena. Afganistanissa nähty kehitys todistaa, että muutokset ovat mahdollisia, sanoo Urpilainen.

Suomessa järjestetään vuonna 2016 yhteistyössä Unescon kanssa Maailman lehdistönvapauden päivän päätapahtuma.
- Tämä antaa mahdollisuuden tiivistää pohjoismaiden yhteistyötä myös viestintäpolitiikassa. Samana vuonna pohjoismainen julkisuusperiaate viettää 250-vuotismerkkivuotta. Tuolloin Suomi on myös Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtaja. Vaikka itse konferenssi vietetäänkin Helsingissä, maailman ensimmäisen julkisuuslain isän Anders Chydeniuksen kotikaupunki Kokkola on myös luonteva foorumi juhlavuoden vietolle, kaavailee Urpilainen.

- Myös aktiivinen rooli kulttuuri- ja luonnonperintötyössä jatkuu, koska Suomi jatkaa maailmanperintökomitean jäsenenä vuoteen 2017. Esimerkiksi Suomen ainoan luonnonperintökohteen eli Merenkurkun saariston tunnetuksi tekeminen on tärkeää maailmanperintötyötä yhteistyössä Ruotsin kanssa. Esimerkiksi 20 koulutettua maailmanperintöopasta Vaasan seudulla tukevat alueen matkailua, Urpilainen toteaa.

Urpilainen on toiminut YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kansallisessa toimikunnassa aiemmin jäsenenä vuosina 1999-2010.

Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 5113059

Uutiset