Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Työllä rakennetaan tulevaisuus

19. maaliskuuta 2009

Yle Pohjanmaan nettikolumni 6.3.2009

******
Suomalaisen yhteiskunnan liima on ollut luottamus. Lakkoja ei ole juuri nähty, kun suomalaiset ovat voineet luottaa yhteisesti sovittuihin sopimuksiin ja eri osapuolia on asioiden valmistelussa avoimesti kuultu.

Ajassa jolloin talous taantuu ja työttömyys nousee, hallitus kokoontui hallitusriiheen. Valitettavasti riihestä ei löytynyt ratkaisuja talouskriisin hoitamiseen. Sen sijaan hallitusriihestä alkoi uusi kriisi ? luottamuskriisi. Pääministerin Rukan hiihtoladuilla keksimä päätös nostaa eläkeikää 63:sta 65 vuoteen tapahtui ilman neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa. Maan hallitus käänsi selkänsä sopimiselle ja luottamukselle, joiden varassa Suomen menestystarinaa tähän saakka on rakennettu.

Tavoite pidentää ihmisten aikaa työelämässä on yhteinen. Ratkaisu yksipuolisesti leikata eläkkeitä on puolestaan erittäin huono. Se ei edistä suomalaisten jaksamista työssä, vaan saattaa jopa heikentää työllisyysastetta, kun ihmiset yllättävän pakkoratkaisun myötä hakeutuvat suunnittelemaansa aiemmin eläkkeelle. SDP haluaa, että ihmiset jaksavat työssä pidempään, mutta jaksamista ei määrätä pakolla. Tarvitaan ennen kaikkea työelämän kehittämistä, kuntoutusmahdollisuuksien lisäämistä sekä erityistä tukea ikääntyneille työntekijöille vaikka työaikajoustojen avulla. Keppipäätöksellä eläkkeelle jäämisikä ei nouse.

Hallitus syyttä suotta syyllistää työuransa loppua lähestyviä työntekijöitä. Työelämän vaatimusten koventuessa kukaan ei varmasti pahuuttaan jää pois työelämästä, vaan lopen uupuneena. Sairaanhoitaja ei jaksa enää nostella potilaita, ravintolakokki ei jaksa kuumassa keittiössä ja palomies ei selviä savusukellustehtävistä. Pohjanmaalla on paljon teollisuuden palkansaajia, joista vain harva jaksaa edes nykyiseen vanhuseläkkeen alarajaan eli 63 vuoteen asti työssään.

Perjantaina me oppositiopuolueet jätimme yhteisen välikysymyksen hallituksen eläkepäätöksestä. Tämä on vahvin opposition keino puuttua hallituksen toimintaan. Kysymme hallitukselta, aikooko se perua huonon eläkepäätöksensä. Tämä virhepäätöksen peruuttaminen on opposition ja palkansaajajärjestöjen yhteinen tavoite.

SDP on myös kokoamassa kansanliikettä hallituksen sanelupäätöksen purkamiseksi. Avasimme torstaina verkkosivut, joilla ensimmäisen päivän aikana vieraili lähes 13 000 suomalaista. Kampanjan aikana tulevaa palautetta käytetään hyödyksi välikysymyskeskustelussa.

Kuntien hätä kasvaa


Luottamuskriisin ohella talouskriisi syvenee koko ajan. Vaikea taloustilanne on kiristänyt kuntien kukkaroita. Pohjanmaan maakuntien kunnissakin pohditaan tämän vuoden budjettien avaamista. Yhteisöveron tuotto on puolittumassa ja se vaikeuttaa palveluiden järjestämistä. Taantuman maksajiksi näyttää valitettavasti joutuvan yhteiskunnan heikompiosaiset. Tämä on väärin. SDP on toistuvasti vaatinut pienituloisten eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien sekä lapsiperheiden toimeentulon parantamista ja kuntien terveys-, koulu- ja vanhustenpalveluiden turvaamista.

Jo yli 30 000 suomalaista on joutunut työttömäksi. Ensimmäiseksi työttömiksi joutuvat erityisesti nuoret. Nuorisotyöttömyys on kasvanut vuoden takaisesta jopa 33%. Olisikin tärkeää huolehtia siitä, että mahdollisimman moni nuori saisi tänäkin kesänä kesätöitä. Oman urapolun löytäminen vahvistaisi luottamusta tulevaisuuteen ja yhteiskuntaan. Toivottavasti mahdollisimman monessa pohjalaiskunnassakin tarjotaan nuorille kesätyöpaikkoja myös ensi kesänä.

Työllä Suomi on rakennettu ja työllä rakennetaan myös maamme tulevaisuus. Pohjalaista sisukkuutta ja yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan, jotta luottamus tulevaisuuteen saadaan rakennettua.

Uutiset