Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

URPILAINEN: AIKATAULUVAJE ON SOLIDAARISUUSVAJE

02. heinäkuuta 2007


SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan hallitus pakoilee vastuutaan YK:n vuosituhattavoitteista, jotka hyväksyttiin YK:ssa vuonna 2000 presidentti Tarja Halosen ja valtioneuvos Harri Holkerin johdolla. Hän moittii hallitusta "kehityspoliittisesta Pendolino-strategiasta".

- Samaan aikaan kun YK vaatii lisää vauhtia kehitysavun kasvattamiseen, Suomen hallitus kieltäytyy asettamasta mitään aikataulua 0,7 prosentin bkt-tavoitteelle. Ei tämä ole vastuullista politiikkaa: tämä on kuin Pendolinon myöhästymisiin vastattaisiin poistamalla aikataulut kokonaan. Aikatauluja voi perustellusti muuttaa, mutta niin matkustajien kuin kansalaisten täytyy tietää, mihin aikatauluun pyritään. Tällainen kehityspoliittinen Pendolino-strategia ei sovi Suomelle, jonka johdolla vuosituhattavoitteet on YK:ssa aikanaan hyväksytty. Aikatauluvaje on samalla solidaarisuusvaje, joka ei ole parasta mainosta Suomen pyrkimyksille tulla valituksi YK:n turvallisuusneuvostoon, toteaa Urpilainen.

Urpilainen ehdottaa ajankohtaiskeskustelua eduskuntaan

Eduskunnan globaaliryhmän puheenjohtajana toimiva Urpilainen antaa hallitukselle myös tunnustusta.
- Hallitusohjelmassa on hyviäkin asioita, kuten kehitysavun suuntaaminen rauhanrakentamiseen. Tuore YK-raporttikin toteaa, että konfliktista toipuvien maiden tilanne on erityisen hankala. Tämän lisäksi hallituksen olisi syytä jatkaa tyttöjen ja poikien peruskoulutukseen. Lukutaitoiset nuoret voivat itse olla nostamassa maataan köyhyydestä, luokanopettajana toiminut Urpilainen muistuttaa.

Urpilainen ehdottaa, että kehityspolitiikasta käydään keskustelu myös eduskunnan isossa salissa.
- Olen sitä mieltä, että eduskunnan tulee käydä ajankohtaiskeskustelu kehitysyhteistyön aikataulu- ja sisältöasioista. Koko eduskunnan on päästävä evästämään hallitusta sen valmistellessa uutta kehityspoliittista ohjelmaa.

Lisätietoja:
Jutta Urpilainen, puh 050 511 3059


Uutiset