Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

URPILAINEN: HALLITUS JAKAA YLIOPISTOJA "LIIGAAN" JA "DIVARIIN"

01. toukokuuta 2008

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jutta Urpilainen moittii hallitusta aluepoliittisen ja sosiaalisen omatunnon ulkoistamisesta oppositiolle. Hän muistutti, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja nostetaan samaan aikaan, kun lapsiperheiden, eläkeläisten ja työttömien ostovoima on heikentymässä.

Oulun rotuaarilla pitämässään vappupuheessa Urpilainen arvosteli erityisesti hallituksen yliopistopolitiikkaa, joka syrjii maakuntayliopistoja. Hän vertasi Suomen menestysreseptiä jääkiekkoon, jossa Suomen maajoukkueen menestys nojaa eri puolilla maata toimiviin tasokkaisiin liigajoukkueisiin. Samaan tapaan osaamis-Suomi tarvitsee alueellisesti kattavaa laadukasta yliopistoverkkoa.

- Oulun seutu on upea esimerkki siitä, että huipputuloksia syntyy myös kehäkolmosen ulkopuolella. Hallitus on kuitenkin valinnut tien, jossa vain pientä osaa yliopistoista kehitettäisiin liigatason yliopistoina mutta suurinta osaa ollaan sysäämässä divarisarjoihin. Hallituksen rahoituspäätökset ja säätiöittämislinja asettavat suomalaiset yliopistot, eri tieteenalat ja eri alueet hyvin eriarvoiseen asemaan.

- Tämä on hallituksen linjavalinta, jota me sosiaalidemokraatit emme hyväksy. Haluamme kehittää julkista yliopistolaitosta, jossa yliopistot itse nimeävät hallituksensa. Haluamme kasvattaa kaikille yliopistoille suunnattua perusrahoitusta 200 miljoonalla eurolla tämän vaalikauden aikana. Haluamme kehittää kaikkia yliopistoja "liigatason" yliopistoina, jotka pärjäävät myös kansainvälisellä tasolla. Tästä syystä jätimme tiistaina hallitukselle opposition yhteisen välikysymyksen.

Jutta Urpilainen käsitteli vappupuheessaan Oulussa myös ilmastonmuutosta, tulopolitiikkaa ja yhteiskunnan uusia ilmiöitä kuten yksinäisyyttä.

Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 511 3059

Uutiset