Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Urpilainen haluaa EU:lle työllisyysvaalit

10. helmikuuta 2009

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pitää ensi kesän europarlamenttivaaleja tilaisuutena korjata Euroopan kurssia talous- ja työllisyyspolitiikassa. ? Haluan EU-vaaleista työllisyysvaalit, koska työttömyyden kasvu on välitön uhkakuvamme, pohjoismaiden sosialidemokraatteja johtava Urpilainen sanoi.

- Ensinnäkin tarvitsemme innovaatioita. Panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen voivat pelastaa teollisia työpaikkojamme, jotka muutoin siirtyisivät Euroopan ulkopuolelle. Tämä koskee myös eurooppalaista metsäteollisuutta.

Toiseksi Urpilainen peräänkuulutti viherelvytystä, jolla Eurooppa vastaa samanaikaisesti sekä talous- että ilmastokriisiin.

- Unioni pitää nostaa 2010-luvulla johtavaksi vihreäksi talousalueeksi. Mittavat investoinnit ympäristö- ja energiateknologiaan voivat synnyttää miljoonia uusia työpaikkoja seuraavan vuosikymmenen aikana. Sitä varten olen esittänyt ns. Tukholman strategian laatimista unionille.

Urpilaisen kolmas työllisyyshuoli oli verotaakan kasaaminen keskituloisten palkansaajien ja pienyrittäjien harteille, kun vuositasolla 200?250 miljardin euron veropetokset tehdään lähinnä varakkaiden ja suurten yritysten toimesta.

- Kyse on yli 2 prosentista unionin BKT:sta. EU:n on siis otettava johtajuus veronkierron ja veroparatiisien lopettamisessa. Tämä globaali varjotalous riskeineen ja verottomine voittoineen on tuotava päivänvaloon. Läpinäkyvyys on edellytys uusien finanssikriisien välttämiselle.

Urpilainen on kuitenkin huolissaan Suomen hallituksen pyrkimyksestä rajoittaa EU-keskustelua.

? Hallitus on ollut haluton keskustelemaan EU-asioista - suomalaiskomissaarin nimeä lukuun ottamatta. Ulkoministeri on esitellyt kyseenalaista listaa vaaliteemoista, joista hän ei halua ihmisten vaalikentillä puhuvan. Työllisyys on tällä "epätoivolistalla".

? Kesän EU-vaaleissa pitää keskustella ihmisiä koskettavista EU-asioista. Haastankin kaikki suomalaiset puoluejohtajat keskustelemaan ihmisten hyvinvoinnista ja pohtimaan sitä, miten voisimme rakentaa Euroopasta sosiaalisesti vahvemman.

Urpilainen puhui tiistaina pohjoismaisten sosialidemokraattien (SAMAK) vuosikokouksessa Helsingissä. Urpilainen on SAMAK:n puheenjohtaja.

Uutiset