Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Urpilainen ja Selin ehdottavat alipalkkauksen kriminalisointia

18. maaliskuuta 2019

Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ehdottavat, että alipalkkaus tulisi kriminalisointia. Esitys tarkoittaisi toteutuessaan, että yritykset, jotka maksavat työntekijälle palkkaa alle työehtosopimustason, saisivat rangaistuksen. Selin ja Urpilainen ottivat asiaan kantaa Kokkolassa maanantaina.

Kansanedustaja Jutta Urpilainen muistuttaa, että tällä hetkellä alipalkkauksesta ei seuraa mitään rangaistusta. Yhteisösakko rangaistuksena on jo käytössä ympäristörikosten ja työturvallisuusrikosten yhteydessä.

-Arvioiden mukaan kymmenettuhannet työntekijät joutuvat Suomessa tekemään töitä työehtosopimusta huonommalla palkalla. Useimmiten tällaiset työt löytyvät palvelualoilta, maaseutu- ja kiinteistötöistä, rakennuksilta ja puutarhoilta. Mielestäni yhteiskunnan pitäisi olla tässä heikomman puolella, Urpilainen sanoo.

PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mukaa PAMissa hoidetaan vuosittain useita satoja tapauksia, joissa palkkaa on maksettu liian vähän tai lisät ovat jääneet maksamatta.

-Alipalkkaus on palvelualoilla yksi selkeä harmaan talouden ilmenemismuoto. Me kaikki muut maksamme muodossa tai toisessa siitä, että osa yrittäjistä katsoo oikeudekseen polkea palkkoja ja pitää työntekijöitä köyhyysrajan liepeillä. Palvelualoilla palkat ovat usein jo lähtökohtaisesti matalia, johtuen muun muassa runsaasta osa-aikaisuudesta, joten kaikki maksamattomat lisät ja ylityökorvaukset tuntuvat kipeästi palkkapussissa, kuvaa Selin nykytilannetta.

Uutiset