Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

URPILAINEN JA VIITANEN: SIVISTYS KUULUU KAIKILLE

10. lokakuuta 2007

TIEDOTE 10.10.2007

SIVISTYS KUULUU KAIKILLE
- Osaamiskakku on lässähtämässä pannukakuksi

- Nyt kun porvarihallituksen leipomaa sivistyskakkua on alettu jakaa, voi todeta, että moni kakku päältä kaunis. Hallitusohjelmassa luvattiin monta hyvää ja kaunista. Kaikki se on osoittautumassa pelkäksi kuorrutukseksi. Kehysriihi ja budjettiriihi ovat avanneet silmiä niin koulutusväeltä, oppositiolta kuin hallituspuolueiden kansanedustajilta. Osaamiskakku on lässähtämässä pannukakuksi, totesi sivistysvaliokunnan jäsen Jutta Urpilainen tänään eduskunnan keskustelussa koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta.

- Suunnitelmassa on sivuutettu sivistyksen itseisarvo myönteisen kehityksen ja osaamisen tärkeimpänä kivijalkana. Sivistystehtävä on kirjattava koko Kesun lähtökohdaksi. Sivistys ei voi olla alisteinen markkinoille, sanoi SDP:n 1. varapuheenjohtaja Pia Viitanen tänään eduskunnassa käydyssä keskustelussa.

Koko nykyinen yliopistojärjestelmä perustuu siihen, että kaikki maamme yliopistot tekevät huipputason tutkimusta ja niiden opetus perustuu korkeatasoiseen ja uusimpaan tutkimustietoon. Innovaatioyliopiston lisärahoitusta ei saa ottaa muiden pääkaupunkiseudun yliopistojen ja maakuntien yliopistojen opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden selkänahasta.

Suomalainen yliopistopolitiikka on nojannut alueellisesti kattavaan yliopistoverkkoon, jossa jokainen yliopisto pyrkii tekemään huipputason tutkimusta ja laadukasta koulutusta. Porvarihallituksen yliopistopolitiikka pyrkii murentamaan suomalaisen alueellisen yliopistoverkon. Tiede- ja teknologianeuvosto esitti viime syksynä, että yliopistot tarvitsevat seuraavina vuosina 50 miljoonaa euroa lisää rahaa vuosittain perusrahoitukseensa.

- Käynnissä oleva yliopistolain uudistaminen on suomalaisessa korkeakoulupolitiikassa historiallisen mittava hanke. Se tulee muuttamaan suomalaisen yliopistojärjestelmän perusteita merkittävällä tavalla. Yliopistolain uudistamista ei saa tärvellä liian kireän aikataulun vuoksi. Lisäksi näin pitkäaikaisen prosessin suunnitteluun on saatava parlamentaarista ulottuvuutta. Yliopistolain uudistamista valmistelemaan tulisi hallituksen nimetä parlamentaarinen työryhmä, joka tukisi virkamiesvalmistelua, vaati Urpilainen.

Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtajana toimiva Viitanen korostaa, että yliopistojen kehittämisessä perusasioiden tulee olla kunnossa.

- Yliopistoilla on oltava mahdollisuudet laadukkaaseen perusopetukseen ja perustutkimukseen. Huippuosaamisenkin perusta on laadukas perusopetus. Siksi on huolestuttavaa, että hallituksen panostukset yliopistojen perusrahoitukseen ovat tuottavuusohjelman seurauksena jäämässä monissa tapauksissa miinusmerkkisiksi yliopistoilla.

Viitasen mukaa Sosialidemokraatit ovat valmiita lisäämään yliopistojen perusrahoitusta tiede- ja teknologianeuvoston suositusten mukaisesti 50 miljoonalla eurolla vuodessa.

Lisätietoja:

Pia Viitanen 050 511 3039
SDP:n 1. varapuheenjohtaja
Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtajana

Jutta Urpilainen 050 511 3059
Sos. dem. eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja
sivistysvaliokunnan jäsen

Uutiset