Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Urpilainen jakoi budjettiesitykselle risuja ja ruusuja

01. syyskuuta 2009

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) harmittelee sitä, että Vanhasen II hallitus ei päivittänyt talouspolitiikkansa linjaa taantuma-aikaan, vaan se pitäytyi hallitusohjelmansa vero- ja menolinjauksissa.

- Ylisuuret veronalennukset hallituksen omille eturyhmille olisi pitänyt perua. Niiden sijaan olisi tarvittu työllisyyttä, kuntia ja oikeudenmukaisuutta tukevia menoratkaisuja.

Budjettiesityksen tiukkaa eduskuntakäsittelyä ennakoinut Urpilainen jakoi budjettiesitykselle kaksi risua ja kaksi ruusua. Risut liittyivät työttömyyden hoitoon ja kuntapalvelujen turvaamiseen.

Urpilainen arvioi porvarihallituksen kärsivän "tempputyöllistämistraumasta", jonka vuoksi se ei halua panostaa eduskuntavaalien alla haukkumaansa aktiiviseen työvoimapolitiikkaan.

- Hallitus on keskittynyt leikkaamaan työllisyysmäärärahoja ja vähentämään TE-keskusten henkilöstöä, vaikka esimerkiksi nuorisotyöttömyys on noussut yli 60 prosentilla. TE-keskukset ovat epätoivoisen paikan edessä. Välikysymyksestä huolimatta apua ei tullut keväällä, eikä sitä nyt saada syksylläkään.

Toinen risu liittyy kuntatalouden alijäämään, joka uhkaa kasvaa ensi vuonna noin 850 miljoonaan euroon.

- Tämä merkitsee sitä, että hallitus on ojentamassa laman leikkaussaksia kuntapäättäjille, jotka joutuvat nyt ensi vuoden talousarvioissaan karsimaan terveydenhuollon ja koulun palveluja, vähentämään henkilöstöä sekä korottamaan kuntaveroja. Kuntatalouteen investoiminen olisi ollut hyvää elvytyspolitiikkaa.

Urpilaisen jakamat ruusut liittyivät kuntaverotukseen ja ratainvestointeihin.

- Hallitus päätti nostaa kuntaverotuksen perusvähennystä 2200 euroon. Näin hallitus säilyttää kasvonsa, kun SDP esitti jo viime vuonna tämän pienituloisia koskevan vähennyksen korottamista 3000 euroon. Toinen valopilkku oli se, että alueen kansanedustajien Pohjanmaan radalle vaatima kaksoisraide nousi elvytyslistalle.


Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 511 3059

Uutiset