Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Urpilainen patistaa työmarkkinajärjestöjä neuvottelupöytään

22. syyskuuta 2015

Entinen valtiovarainministeri, SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen vieraili tiistaina Seinäjoella. Sosialidemokratian tulevaisuutta pohtineessa tilaisuudessa puhunut Urpilainen käsitteli alustuksessaan myös ajankohtaisia asioita.

- Kriisitietoisuus on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa. Ihmiset ovat valmiita osallistumaan taloustalkoisiin, jos päätökset koetaan oikeudenmukaisiksi ja tasapuolisiksi. Hallituksen pakkolakiesitykset koetaan kuitenkin epäoikeudenmukaisiksi kahdesta syystä. Ne loukkaaavat työntekijöiden sopimusoikeutta ja kohdistuvat enemmän tiettyihin palkansaajaryhmiin kuten vuorotyötä tekeviin ammattikuntiin, totesi Urpilainen.

Urpilainen kantoi myös huolta sopimusyhteiskunnan tulevaisuudesta ja työmarkkinoiden vakaudesta, mikäli hallitus vie pakkolakiesityksensä läpi.

- Riski on, että seuraava vuosi tulee olemaan todella epävakaa ja seuraava palkkakierros tulee yhteiskunnalle kalliiksi, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse yhteiseen neuvottelupöytään ja lopputulokseen, Urpilainen painotti.

Urpilainen patistikin sekä palkansaajaliikettä että elinkeinoelämää yhteiseen neuvottelupöytään.

- Tässä tilanteessa tarvitaan kykyä rakentaa siltaa ja hakea yhteistyötä sen sijaan, että tyrmätään puolin ja toisin toistensa esityksiä. Uskon edelleen siihen, että on mahdollista löytää yhteisiä keinoja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ja samalla työntekijöiden turvan vahvistamiseksi, sanoi Urpilainen.

Pakolaiskriisi edellyttää eurooppalaisia ratkaisuja

Puheessaan Urpilainen käsitteli myös ajankohtaista pakolaiskriisiä. Hänen mukaansa Välimeren yli on tullut jo pidempään ihmisiä mutta vasta loppukesästä kärjistynyt tilanne on avannut eurooppalaisten silmät.

- Kansainvaellus on niin suuri haaste koko Euroopalle, että se edellyttää myös Euroopan tason ratkaisuja. On mahdotonta ajatella, että mikään maa yksin voisi hoitaa sitä turvapaikanhakijamäärää, mikä Eurooppaan nyt saapuu. Siksi tarvitaan eurooppalaista yhteistyötä, Urpilainen kuvasi.

Urpilaisen mielestä EU:n pitäisi ottaa aktiivisempi rooli ulko-ja turvallisuuspolitiikassa sekä muunmuassa Syyrian sodan ratkaisemisessa. Sen lisäksi tarvitaan pakolaisleirien kehittämistä lähtöalueilla.

- Hieman ihmettelen, miksi Suomi on toiminut vastahankaan eurooppalaisissa pöydissä ja profiloitunut kovan ja epäsolidaarisen linjan edustajana. Jos Suomeen tulisi naapurimaasta toista sataa tuhatta turvapaikanhakijaa yhtä äkkiä, myös me edellyttäisimme muilta EU-mailta solidaarisuutta ja vastuunkantoa, muistutti Urpilainen.

Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 511 3059Uutiset