Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Urpilainen: Vastuulliset punavihreät yhteistyöhön EU-politiikassa

30. tammikuuta 2009

Urpilainen: Vastuulliset punavihreät yhteistyöhön EU-politiikassa

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen esitti lauantaina vasemmistoyhteistyön tiivistämistä EU-politiikassa. Urpilainen sanoi Helsingissä SDP:n meppiryhmän seminaarissa, että punavihreän muutosrintaman yhteisiä tavoitteita voisivat olla globalisaation demokraattiset pelisäännöt ja vihreä talouskasvu.

Urpilaisen mukaan SDP:n yksi keskeinen tavoite EU-vaaleissa on "vihreä työllisyys" eli ympäristötavoitteiden ja työllisyystavoitteiden yhdistäminen. Hänen mukaansa myös uusien finanssikriisien estäminen kuuluu sosialidemokraattien tavoitteisiin.

- Talouskriisi on seurausta rahoitusmarkkinoiden valvonnan pettämisestä ja villin kapitalismin romahduksesta. Nousu lamasta ja uusi vihreä talouskasvu edellyttävät nyt laajaa punavihreää yhteistyörintamaa. Tavoitteena olisi aidosti ekososiaalinen markkinatalous.

Globaalit haasteet yhdistävät Urpilaisen mielestä vastuullisia ja rakentavia punavihreitä voimia, joiden toiminta nojaa demokratian perinteeseen.

- SDP:tä ja vasemmistoliittoa sitovat yhteen pyrkimys yhteiskunnan tasa-arvoiseen ja ekologiseen uudistamiseen. Nyt olisi minusta aika miettiä vasemmistopuolueiden yhteistyön tiivistämistä Eurooppa-politiikassa.

- Rahoitusmarkkinoilla tarvitsemme vasemmiston jo pitkään vaatimia uudistuksia: tehokkaampaa rahoituksen valvontaa, veroparatiisien sulkemista ja rahoitusinstituutioiden uudistamista.

Vihreä talouskasvu on suuri mahdollisuus. Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus yhdistää ilmastopolitiikka ja työllisyyspolitiikka. Tässäkin näen nimenomaan vastuullisella punavihreällä rintamalla mahdollisuuden hyvään yhteistyöhön.

Urpilainen muistuttaa, että kansainvälistyneessä maailmassa kansallisilla päätöksillä on vain rajallisia vaikutuksia.

- Euroopan unioni on tehokas väline finanssimarkkinoiden uudistamisessa, ilmastonmuutoksen torjumisessa ja työllisyyden edistämisessä. Tiivistämällä yhteistyötään Eurooppa-politiikassa SDP ja Vasemmistoliitto pystyisivät tehokkaammin toimimaan näiden tavoitteiden eteen.

- Vain riittävän vahva sosialidemokraattinen ryhmä (PES) EU-parlamentissa on todellinen vastavoima tällä hetkellä suurimmalle ja erittäin oikeistolaiselle konservatiiviryhmälle. Jos Vasemmistoliitto liittyisi samaan parlamenttiryhmään demarien kanssa, voisimme osallistua EU-vaaleihin samalla eurooppalaisella ohjelmalla.

Urpilaisen mukaan SDP:n ja Vasemmistoliiton onnistunut yhteistyö saattaisi lisätä halukkuutta yhteistyön tiivistämiseen myös muissa parlamentin vasemmistoryhmän vastuullisissa ja rakentavissa puolueissa.

Uutiset