Jutta Urpilainen - Sisulla ja sydäellä

Jutta Urpilainen -
Sisulla ja sydämellä

Liity tukijoukkoihin

Yrittäjyyttä Keski-Pohjanmaalla

17. marraskuuta 2010


Kävin 15.11. tutustumassa kokkolalaiseen elintarvikealan yritykseen Beofoodiin. Oli erittäin mukavaa tutustua tähän innovatiiviseen ja kasvavaan yritykseen. Beofoodin menestys on osoitus siitä, että Kokkolassa voi pärjätä monipuolisella, yllättävälläkin osaamisella. Kuka olisi arvannut muutama vuosikymmentä sitten, että kokkolalainen yritys vie lähes koko Suomeen ja lähiulkomaille kebappia ja itämaisia elintarvikkeita?

Keskipohjalaisten yritysten menestyminen tarkoittaa lopulta koko alueen hyvinvointia. Yritys ei voi palkata työntekijöitä ellei sillä ole kassavirtaa, ihminen ei saa palkkaa ilman työpaikkaa. Työpaikat syntyvät menestyvissä yrityksissä. Voimme Kokkolassa olla ylpeitä siitä, että täällä on paljon erilaista osaamista ja rohkeutta yrittää.

Politiikalla voidaan vaikuttaa siihen että menestyksen hedelmät jakautuvat oikeudenmukaisesti. Yksi kysymys, joka vierailullani nousi esille, oli nuorten naisten palkkaaminen sekä vanhemmuuden kustannukset. Nyt vanhemmuuden kustannukset kasautuvat äidin työnantajalle. Tämä vaikuttaa nuorten naisten palkkaamiseen yrityksiin.

Vanhemmuuden kustannukset tulisi mielestäni jakaa kaikkien työnantajien kesken tasan. Näin ihmisen ikä tai sukupuoli ei vääristäisi työllistymistä. Yksi vaihtoehto riskin jakamiseen on muodostaa sairasvakuutuksen kaltainen vanhempainvakuutus, josta kustannetaan vanhempainpäivärahat.

Oli hienoa kuulla kokkolalaiselta yrittäjältä, että "Kokkola on hyvä paikka yrittää". Yritysten tavoitteena on menestyä. Politiikan tehtävänä on luoda ja tasata mahdollisuuksia menestyä. Yksi tällainen tasa-arvoa tuova tekijä olisi vanhemmuuden kustannusten jakaminen siten, ettei nuoren naisen palkkaaminen tarkoittaisi erityistä taloudellista riskiä yrittäjälle. Tämä on myös nuorten naisten etu.

Uutiset